Apakah Jenama? Sejarah Lembu Jenama

Dengan visi dan misi ditetapkan sebagai tiang organisasi anda, jenama anda strategi yang mencakup semua di antara mereka. Ini mengambil bentuk tanda garis panduan (juga disebut sebagai “Tanda Alkitab”). Garis panduan ini sedang dirumuskan dalam nyata dokumen yang menggambarkan dan menyokong matlamat perniagaan anda, membezakan anda dari pesaing, bergema dengan pelanggan, menyediakan template untuk membuat keputusan, dan mencetus ide untuk masa depan kempen pemasaran. Ia juga termasuk semua unsur-unsur gaya anda merek, termasuk anda warna palet, font, dan garis jenama anda suara.

Ini juga termasuk pilihan lanjutan untuk pemasaran yang lain aset seperti kad perniagaan, risalah, media sosial merek, kepala surat lagi. Proses ini bermula dengan strategi pembangunan, jenama kedudukan dan pandangan pengguna dan kemudian berakhir dengan logo bentuk, melihat dan merasakan. Jika kita bercakap tentang semakan yang sudah sedia ada jenama, maka ia akan mengambil dari 6 hingga 9 bulan. Kristina Ermolenko adalah bentuk strategis di HeatWork SEPERTI, sebuah syarikat di utara Norway yang khusus di mobile hydronic pemanasan penyelesaian.

Dr. Brad Davidson adalah orang yang Stanford-terlatih ahli bahasa dan perubatan antropologi dengan pengalaman yang luas dalam pemasaran, kedudukan, tanda, dan umum pelanggan dan bersabar pembekal pengalaman. Dicari speaker dan penulis, dia dikenali sebagai salah satu bahagian pakar dalam doktor-pesakit interaksi dan dialog. Sebagai seorang saintis sosial, dia berurusan dengan doktor-pesakit interaksi, perubatan pendidikan dan budaya serta budaya pertemuan dalam bidang perubatan.

Poixel membangun interaktif strategi untuk menjadikan manusia jenama dengan menjalin hubungan antara sasaran dan jenama melalui pasar penyelidikan, data analisis, strategi pembangunan, jenama dan strategik perancangan. Kita hidup dalam dunia yang didorong oleh persepsi, dan jenama mewakili pelanggan pendapat tentang sebuah syarikat adalah credibiiity, produk, reputasi, dan pengalaman pelanggan. Jenama strategi adalah penting karena ia mewujudkan kejelasan tentang kompetitif lanskap, kedudukan pasaran dan harapan pelanggan. Maklumat ini adalah penting untuk membangun berkesan strategi pemasaran dan memperhalusi pemasaran mesej untuk memaksimumkan daya saing anda dan membina kuat jenama. Jenama dapat memperbaiki prestasi pasaran jenama dan keuntungan dengan meningkatkan nama kesedaran, bangunan kredibilitas dan percayalah, meningkatkan pengiklanan keberkesanannya, dan inspirasi pekerja. Anda tidak ingin jenama anda melihat benar-benar berbeda di media sosial daripada yang ia lakukan di laman web anda.

Kami jenama agensi pasukan tahu bahawa apabila anda jenama segera datang ke fikiran seperti penyelesaian yang terbaik untuk pelanggan istimewa setiap kali anda menghadapi yang perlu di dalam membuat keputusan atau membeli keadaan; anda memiliki kuat jenama. Kuat jenama menepati janji mereka dalam segi produk, perkhidmatan dan membeli pengalaman. Kuat jenama juga membuat sambungan emosi mereka teras pasaran sasaran yang bermakna kedua-dua dan relevan. Kami Jenama Agensi pasukan itu unik, bersepadu, perkhidmatan penuh pendekatan memastikan data-didorong, fakta-berdasarkan jenama strategi untuk membuat kompetitif kesempatan di pasaran.

Menang besar jenama tugasan penting dari syarikat adalah seni dan ilmu pengetahuan-salah satu yang memerlukan kebijaksanaan, kerjasama, dan kemampuan untuk menyambung pada tahap manusia. Dalam masa yang singkat, potensi agensi rakan-rakan perlu memahami dengan cepat cabaran dan mencari cara untuk menunjukkan jelas nilai untuk klien. Dalam kursus ini, disiplin pasukan belajar untuk mengenal pasti kuat wawasan pelanggan yang boleh berkembang pelanggan perniagaan.