Covid

Laporan baru dari organisasi kami penyelidik melihat bagaimana HR boleh membina organisasi masa depan; korporat kami membiayai pakar melihat keadaan restrukturisasi perusahaan di Eropah dan McKinsey rekaman pembicaraan tentang apa yang diperlukan untuk membina lebih tangguh dan responsif kerajaan. Hitam KAMI usahawan yang tidak sama rata akses ke ibu, membuat pemulihan sukar untuk perniagaan mereka. Tetapi baru-baru ini kaum ekuitas penyelesaian di Amerika Syarikat telah memberi tumpuan beberapa industri mencari penyelesaian untuk ini dan lain-lain halangan untuk hitam usahawan.

Kami bekerja dengan bisnis, industri dan masyarakat untuk mengurus peraturan dan infrastruktur rancangan yang menyokong pembangunan pasaran pengembangan dan inovasi strategi. Dengan vaksin dijalankan, pemimpin di mana-mana sedang memikirkan tentang penting beberapa bulan akan datang wabak. Bermula dengan theMcKinsey Turun Hubto mencari terkini McKinsey penyelidikan, perspektif dan pandangan pada isu-isu pengurusan utama, dari membimbing anda melalui COVID-19 krisis untuk urusan risiko dan mendigitalkan operasi. Juga mempertimbangkan istimewa kami koleksi laporan berikutnya Normal, yang merupakan produk kami yang baru akan datang, multimedia siri kita diciptakan dengan CNBC. Laporan kami koleksi termasuk 172-pagereporton teknologi dan data transformasi, 130 pagereporton jalan menuju transformasi benar, 206-pagereporton baru tafsiran postpandemic organisasi, 157-pagereporton tantangan perubahan iklim, dan 202-halaman reporton konsep baru operasi daya tahan. Untuk berhasil dalam dan selepas wabak, syarikat butuh kemahiran baru, termasuk sosial dan emosi, maju kognitif dan kemahiran digital.

Jika kau memiliki chop dalam SEO, kandungan pemasaran, pay-per-klik, laman web pembangunan, atau media sosial pengurusan, anda mungkin mempunyai satu peluang bisnis yang memberikan anda kebebasan untuk bekerja dari rumah. Ekonomi dunia telah pulih dari yang terendah 2020 , tetapi masa depan arah mendung bahkan oleh standar dari ramalan ekonomi. Dalam krisis, kami menawarkan dua alat-alat penting untuk pemimpin untuk merancang tentu; bulan ini, kita dikemaskini kedua-duanya.

Perniagaan kecil di seluruh negara ini sedang menghadapi melampau cabaran ekonomi yang disebabkan oleh Covid-19 wabak. Syarikat-syarikat ini adalah tulang belakang ekonomi lokal dan menyediakan barang-barang penting, perkhidmatan dan pekerjaan. Sokongan kewangan di masa penting ini yang bisa membuat perbedaan antara tinggal dalam perniagaan atau tutup permanen. Max Freedman adalah seorang penulis kandungan yang telah ditulis ratusan artikel mengenai kecil strategi perniagaan dan operasi, dengan fokus pada membiayai dan HR topik. Dia juga telah menerbitkan artikel mengenai gaji, kecil bisnis pembiayaan, dan pemasaran kandungan. Di samping itu untuk perniagaan ini asas, Max juga menulis tentang memperbaiki korporat budaya, mengoptimalkan halaman media sosial untuk perniagaan, dan memilih sesuai struktur organisasi untuk perniagaan kecil.

Kejayaan jangka panjang syarikat-syarikat ini dan ekonomi AMERIKA bergantung pada syarikat melabur dalam keselamatan ekonomi mereka pekerja dan masyarakat di mana mereka beroperasi. Dari menawarkan gaji yang kompetitif dan manfaat untuk membangun program latihan tiada kemahiran pelajar dan pekerja dewasa, yang membawa AS majikan memberikan kesempatan bagi Amerika untuk mendapatkan pekerjaan yang membayar dan membina memenuhi kerjaya. Dalam McKinsey Aod, bekas Unilever CEO Paul Polman dan McKinsey Partner Senior Dame Vivian Memburu berbincang mengapa syarikat boleh semakin mencapai daya tahan, panjang umur dan pertumbuhan dengan bangunan berkepentingan kapitalisme. Pandemik telah menunjukkan bagaimana mahal adalah bernanah kesihatan masalah, syarikat-syarikat harus belajar pelajaran ini dan memohon kepada sosial yang luas isu-isu seperti persekitaran dan kepelbagaian. State Street Corporation pimpinan dan CEO Ron O’hanley mengawasi salah satu tertua di Amerika kewangan institusi dengan $ 38.0 triliun dalam aset di bawah pengurusan dan $ 3.5 triliun dalam aset di bawah manajemen. Di atas api di Dalam Strategi Bilik, dia bercakap mengenai beliau melihat mengambil berdiri di alam sekitar, sosial dan korporat isu-isu dalam konteks mengurangkan risiko pelaburan.

Penyakit Mental yang menyebabkan ketidakhadiran, presenteeism dan produktivitas kerugian bernilai tentang $ 1 triliun per tahun, menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia. Berita baik adalah bahwa meta-analisis menunjukkan bahwa untuk setiap dolar syarikat menghabiskan pada program kesejahteraan, mereka health care kos telah jatuh sebanyak kira-kira $ 3.27 dan mereka ketidakhadiran sebanyak kira-kira $ 2.73. McKinsey pasti enam jenis utama digital tawaran yang boleh membantu untuk syarikat-syarikat melaksanakan seorang pekerja kesejahteraan strategi. Ini termasuk kesedaran alat-alat, data koleksi aksesori, meditasi dan aplikasi hipnosis, dan maya perkhidmatan kesihatan mental.