Topikal Jerawat Produk Boleh Menyebabkan Kesan Sampingan Yang Berbahaya

Ada juga sedikit over-the-counter jerawat ubat-ubatan seperti gel , differin gel, dan teh pembersih atau pelembab. Paling preskripsi jerawat rawatan mempunyai beberapa kesan sampingan dan tidak semua cocok dengan setiap orang gaya hidup. Jika anda adalah berjuang untuk menang perang terhadap jerawat, membuat temu janji dengan doktor kulit anda untuk mengetahui rawatan yang terbaik untuk anda.

Tretinoin adalah yang paling mahal daripada topikal retinoids dan mengganggu kulit yang paling, sementara adapalene mengganggu sama sekali, tetapi berharga jauh lebih banyak. Tazarotene adalah yang paling berkesan dan mahal topikal berkesan, tetapi biasanya tidak begitu baik diterima. Dalam 2019, yang Tazarotene lotion formulasi dipasarkan sebagai kurang menjengkelkan pilihan yang telah disetujui oleh FDA. Retinol adalah bentuk vitamin yang sama, tapi lebih ringan kesan dan ditemui dalam banyak over-the-counter pelembab dan lain-lain topikal produk.

Isotretinoin dikaitkan dengan beberapa yang serius efek sampingnya, termasuk kecacatan kelahiran bayi wanita yang hamil ketika mengambil dadah. Doktor anda perlu melakukan beberapa tes darah untuk memeriksa masalah ini dan pastikan anda tidak hamil saat anda menerima oral retinoids. Meskipun tidak ada bukti yang meyakinkan, kemurungan dan penyakit radang usus telah dilaporkan semasa mengambil pil retinoids. Semua pasien dengan isotretinoin di Amerika Syarikat mesti berdaftar dalam kerajaan-mandat program, aku BERJANJI PROGRAM, yang boleh diakses online atau telefon. Di samping itu untuk pesakit, doktor pesakit dan sakit juga harus mendaftar dengan program ini. Global ubat jerawat pasaran dibagi menjadi kelas terapeutik, formula, jenis, jerawat jenis, saluran pengedaran dan wilayah.

Kehamilan yang harus dihindari ketika mengambil spironolactone kerana risiko feminization janin lelaki, dan spironolactone tidak disarankan untuk lelaki kerana potensi kalangan. Jerawat atau jerawat vulgaris adalah salah satu yang paling biasa penyakit kulit yang disebabkan oleh perubahan dalam struktur kulit. Hal ini ditandai dengan jerawat, bintik hitam, kulit yang berminyak dan parut.

Bagaimanapun, keberkesanannya dua terapi adalah kira-kira sama setelah enam bulan untuk mengurangkan beberapa radang, bukan radang dan jumlah jerawat luka-luka. Penulis analisis mencadangkan bahawa kelahiran pil kawalan mungkin pilihan pertama-line jerawat lebih antibiotik oral pada wanita tertentu kerana sama keberkesanannya pada enam bulan dan kekurangan berkaitan rintangan antibiotik. Progestin-hanya pengendalian kelahiran dengan androgenic progestins telah dikaitkan dengan teruk jerawat. Rawatan untuk jerawat yang ada, termasuk perubahan gaya hidup, ubat-ubatan, dan prosedur medis. Rawatan yang digunakan secara langsung untuk kulit yang terlibat, seperti azelaic, gel, dan teh, adalah yang biasa digunakan.

Azelaic adalah berkesan jerawat disebabkan oleh kemampuan untuk mengurangkan pengumpulan sel-sel kulit dalam folikel dan anti-dan anti radang. Ia mempunyai sedikit kulit kesan pemutihan disebabkan oleh kemampuan untuk menghalang kulitnya sintesis. Oleh itu, ia berguna dalam merawat orang-orang dengan jerawat, yang juga terlibat dengan postinflammatory pigmentasi. Azelaic juga menyebabkan miskin sambutan untuk rawatan dibandingkan dengan gel. Dibandingkan dengan tretinoin, azelaic mempunyai sedikit atau tidak merespon pengobatan. Jerawat adalah penyakit kulit yang paling biasa, biasanya disebabkan oleh perubahan struktur kulit.